top of page

Otužování

Tereza

9. 4. 2021

K otužování a plavání ve studené vodě, mne přivedla bolavá záda.
Před více jak třiceti lety, kdy jsem pracoval v lese, mne často zužovala bolavá záda. Léčba nebrala konce a až na doporučení lékaře ortopeda, že bych měl začít s otužováním, jsem se rozhodl s tím něco provést.

Otužování

Otužování je metoda posílení imunitního systému. Obvykle se pod pojmem otužování rozumí sprchování studenou vodou či plavání ve studené vodě, v širším slova smyslu však pojem zahrnuje i saunování, celoroční sportování ve volné přírodě a další praktiky.

Pro začátečníky
Libujete si v horké vaně, nesnesete doma teplotu méně než 26°C a od října chodíte v péřovce? Studená voda je vaše noční můra? Máme pro vás tip na otužování vzduchem. Pro začátek bude stačit, když budete spát při pootevřeném okně. Později můžete začít s cvičením na čerstvém vzduchu, anebo alespoň při otevřeném okně. Doporučuje se jakýkoliv pohyb na vzduchu, při kterém vám bude alespoň trochu zima. Své oblečení přizpůsobte teplotním podmínkám a také druhu pohybu, na který se chystáte

Sprchování ve studené vodě
Rozhodli jste se, že začnete s otužováním. Nemusíte se hned po hlavě vrhat do studené Vltavy. To se určitě ani nedoporučuje. S otužováním se musí začít postupně. Začít můžete jen mytím studenou vodou v umyvadle. Pak postupně přidávejte sprchu. Umyjte se vlažnou až teplou vodou, poté na sebe pusťte na pár vteřin studenou vodu a zase se vraťte k teplé vodě. Tento postup můžete zopakovat vícekrát. Končete vždy studenou vodou. Začněte od nohou a postupujte směrem k hlavě.

Ledová voda
Pokud jste už vydrželi ve studené sprše alespoň tři minuty, můžete se posunout o level výš. Další metou by pro vás mělo být plavání v ledové vodě. Teplotu vody i délku plavání volte podle toho, jaké úrovně jste v otužování již dosáhli. Někomu stačí, se do vody jen ponořit a hned se venku zahřát, jiný si při plavání ve studené vodě vychutnává pohled na okolní krajinu. Nebuďte ale ve vodě déle než dvacet minut. Po pobytu v ledové vodě se rozehřejte pohybem a zabalte se do teplého suchého oblečení.

Pan Kopřiva, kterého můžete vidět na fotkách sdílí svůj příběh.
„K otužování a plavání ve studené vodě, mne přivedla bolavá záda.
Před více jak třiceti lety, kdy jsem pracoval v lese, mne často zužovala bolavá záda. Léčba nebrala konce a až na doporučení lékaře ortopeda, že bych měl začít s otužováním, jsem se rozhodl s tím něco provést. Začátky otužování probíhaly ve vaně, sprchováním studenou vodou. Někdy jsem koupání v řece protáhl až do října a pak opět až na jaře.
Až ve svých 63 letech jsem nepřerušil plavání na podzim a pokračoval dále i v zimních měsících. Nedaleko mého bydliště je řeka Otava a ta mi poskytuje ideální možnosti.
Hlavní důvod, proč plavu ve studené vodě, byl otékající nohy. Můžu s jistotou potvrdit, že nastalo razantní zlepšení. A ten blažený pocit, když vás, při ponoření obejme ledová voda, má vliv i na psychiku. Možná, že někdo namítne, že zná lepší způsob objímání.“

bottom of page